Sarbatoare azi Cand nu se fac nunti Sfinti Articole Zile de post Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului – Model de sfințenie, rânduială și păstorire duhovnicească

Share
În calendarul ortodox românesc, ziua de 11 aprilie este închinată unuia dintre marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, un păstor ales, dascăl al rugăciunii, reformator al vieții monahale și neobosit sprijinitor al credinței în vremuri tulburi pentru Țara Românească. Canonizat în anul 1955, acest sfânt ierarh a rămas până astăzi un exemplu de dăruire totală lui Hristos și de lucrare pastorală model pentru cler și mireni deopotrivă.
Origini și copilărie în vremuri de încercare
Sfântul Calinic s-a născut la 7 octombrie 1787, în București, într-o familie evlavioasă de origine aromână, purtând numele de Constantin. Părinții săi, Antonie și Floarea, erau oameni simpli dar cu frică de Dumnezeu, crescându-și copiii în duhul Bisericii și al muncii cinstite. A primit o educație aleasă pentru acea vreme, învățând carte la o școală de pe lângă Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou. Rămas orfan de tată de mic, tânărul Constantin a fost crescut cu grijă de mama sa, iar viața sa s-a îndreptat curând către cele ale Duhului.
Viața monahală – formare în ascultare și rugăciune
La vârsta de 20 de ani, în anul 1807, intră în obștea Mănăstirii Cernica, situată pe insulele lacului Cernica, în apropierea Bucureștilor. Aici, sub îndrumarea duhovnicească a vestitului stareț Gheorghe (mai târziu cunoscut ca Sfântul Gheorghe de la Cernica), Constantin primește tunderea monahală, primind numele de Calinic. În obștea de la Cernica, formată în duhul athonit, Calinic se remarcă printr-o viață de aspră nevoință, rugăciune continuă, post și ascultare desăvârșită.
În 1813 este hirotonit ieromonah, iar în anul 1818 devine stareț al mănăstirii, funcție pe care o va deține timp de peste 30 de ani. Sub conducerea sa, Mănăstirea Cernica cunoaște o înflorire duhovnicească și administrativă remarcabilă. Sfântul Calinic reușește să aducă rânduială monahală de inspirație athonită, întemeiază ateliere meșteșugărești, organizează școli de teologie și contribuie la formarea unei generații de monahi de elită.
Episcop al Râmnicului – păstor luminat și jertfelnic
În anul 1850, după moartea Episcopului Filaret al Râmnicului, Calinic este chemat să preia conducerea Eparhiei Râmnicului-Noul Severin. Inițial refuză, din smerenie, însă la insistențele Domnitorului Barbu Știrbei și ale Sfântului Sinod, acceptă această chemare, fiind hirotonit episcop în același an.
Ca episcop, Calinic a continuat lucrarea începută la Cernica, dar la o scară mult mai largă. S-a îngrijit de restaurarea a numeroase biserici și mănăstiri din eparhie, printre care Mănăstirea Bistrița, Cozia, Govora și Frăsinei. De altfel, la Frăsinei, Sfântul Calinic va întemeia o mănăstire nouă, după rânduiala athonită, interzicând printr-un act de legământ intrarea femeilor în incinta mănăstirii – tradiție ce se păstrează și astăzi. Mănăstirea Frăsinei este adesea numită și „Athosul românesc”.
Pe lângă activitatea pastorală și administrativă, Sfântul Calinic s-a implicat activ în viața socială și educațională a timpului său. A sprijinit tipărirea de cărți religioase și manuale școlare, a înființat școli în eparhie și a fost un apărător al credinței ortodoxe în fața curentelor secularizante ce pătrundeau în societatea românească de după Revoluția de la 1848.
Moștenirea spirituală și canonizarea
După 17 ani de arhipăstorire, în 1867, Calinic se retrage la Mănăstirea Cernica, unde va trece la cele veșnice la 11 aprilie 1868. Este înmormântat în biserica Sfântul Gheorghe din incinta mănăstirii, iar mormântul său a devenit loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară.
În anul 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, recunoscând sfințenia vieții sale și influența duhovnicească profundă, a hotărât canonizarea sa, stabilind ca zi de prăznuire data de 11 aprilie.
Contribuții și recunoaștere internațională
Deși activitatea sa s-a desfășurat în Țara Românească, influența Sfântului Calinic s-a extins dincolo de granițele vremelnice ale statului. Prin scrierile, rânduielile și exemplul său, a fost cunoscut în rândul monahilor athoniți și a fost prețuit de mari duhovnici din Balcani. Reforma monahală promovată de el a fost considerată un model pentru alte mănăstiri din spațiul ortodox.
Astăzi, Sfântul Calinic rămâne o figură luminoasă a Ortodoxiei românești, un păstor blând și ferm, un organizator înțelept, un rugător neîncetat și un prieten al săracilor. El este dovada vie că sfințenia nu este rezervată numai pustnicilor, ci poate rodi și în inima cetății, atunci când este însoțită de rugăciune, smerenie și iubire jertfelnică.

†) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Ramnicului se sărbătoreste pe 11 APRILIE

Sarbatori conexe:

Cuvinte cheie: